Visie

De kracht van beeldend werken
Beelden en symbolen maken het onderbewustzijn wakker en geven de stemmen die het onderbewuste bedekken even vrijaf. Hierdoor wordt de kern van wat er speelt beter voelbaar en zichtbaar. Zo werkt het ook met rollenspel. Door de rollen speels in verhalen te zetten, ze uit te vergroten op het doek of in klei neer te zetten, kun je er van een afstandje naar kijken. Misschien kan je zelfs lachen om de rol die je speelt. Humor is enorm helend en kan ook veel zelfvertrouwen geven.

De kracht van spelen
Het spel is voor jonge kinderen een natuurlijke en veilige manier om de wereld te ontdekken, om gevoelens te uiten en te verwerken. Het spel geeft inzicht in gedachten en gevoelens. Zo kan het kind emotioneel en cognitief nieuwe inzichten verwerven. Zo kan het weer groeien en in zijn eigen kracht gaan staan. Spel kunnen we inzetten om lastige of verwarrende situaties te verwerken. Het rustig en stapsgewijs naspelen van een situatie kan helpen begrijpen wat er nou precies gebeurde. Dan verdwijnt de verwarring en kan het kind zich weer ontspannen.

Vertrouwen op je eigen kracht

De kracht van werken met dromen
Dromen hebben een speciale plek in mijn werk met kinderen. Kinderen kunnen hun dromen vaak haarscherp vertellen. Ze beleven dromen als hun werkelijkheid en dat is het in feite ook, al zien de droom-beelden er anders uit dan in de wakkere werkelijkheid en vertonen ze zich in andere verschijningsvormen. Dromen zijn boodschappers van je innerlijke wereld. Ze zeggen je ‘s nachts iets wat je overdag niet zo snel in de gaten hebt. Dromen vertellen je onder andere wat je nodig hebt in je leven. Ze vertellen ook over zaken die je onbewust als angstig of bedreigend ervaart.

De kracht van EFT (Emotional Freedom Technique)

EFT is een zeer effectieve methode om stress  in je lichaam op te ruimen. Het is een broertje van EMDR en valt onder de energie psychologie. Als er iets (heftigs) gebeurt dan geeft dat meteen een reactie in je lichaam en vaak blijft er nog een restje spanning achter dat vervolgens mee gaat doen in je dagelijks leven. Je reageert daardoor minder vrij dan je zou willen.

Met behulp van EFT ontkoppel je de oude ervaring met de fysieke reactie waardoor je in het NU niet meer vanuit het verleden hoeft te reageren. Dagelijks zet ik EFT zowel bij kinderen als volwassenen in en de resultaten zijn altijd weer verbluffend en bijzonder. Ik zou dan ook niet meer zonder kunnen maar dat had je vast al begrepen!

Waarvoor ?

  • Onverwerkte gebeurtenissen (trauma’s, pijnlijke herinneringen)
  • Angsten  (faalangst, angst voor spinnen, spreekangst e.d.)
  • Ergernissen
  • Schuld en schaamte gevoelens
  • Overtuigingen die je bent gaan geloven
  • Paniek
  • Onverwerkte rouw
  • Enz. enz.

De kracht van opstellingen.
Dit is een methode die, ons zonder veel woorden, laat zien welke plek we in ons huidige gezin of onze familie van herkomst innemen. Familie, klasgenootjes en vrienden opstellingen helpt om tot dan toe verborgen of half bewuste verbanden te zien, en wat mogelijke wegen zijn om ons, liefdevol, los te maken uit verstrikkingen.

De kracht van holistisch kijken
Het kijken naar alle aspecten die zichtbaar en voelbaar zijn bij de ander vertellen mij wat er speelt. Het lichaam, de taal, de manier van reageren vertellen allemaal iets over het kind. Ik ga ervan uit dat het lichaam, de geest en de ziel een dynamisch geheel zijn en onderling nauw met elkaar verbonden zijn. Dat betekent dat als er ergens in dat geheel een verandering plaatsvindt, alles mee verandert. Mijn ervaring is dat een gesprek met de ouders over de zorg en behoeftes van het kind zorgt voor een directe verandering bij het kind. Het kind neemt door subtiele veranderingen ander gedrag waar, van de ouder, wat ruimte biedt en ontspanning.